JavaScriptin tulee olla päällä. This page requires JavaScript. Den sida kräver JavaScript.
Anmälan lämnas in i början av varje hösttermin. Specialmat serveras av medicinska eller etiska skäl (t.ex. religion). För specialdieter på grund av sjukdom krävs läkarintyg. Vid långtidssjukdomar (t.ex. diabetes, celiaki) lämnas läkarintyg in en gång och anmälningsblanketten fylls i årligen. Läkarintyget gällande matallergier är i kraft högst ett läsår i taget. Undantag utgörs av selleri-, nöt- och fiskallergi i fråga om vilka intyget gäller tillsvidare. Läkarintyget skickas till skolhälsovårdaren Om barnet har svår födoämnesallergi, lämna också in en tydlig förteckning över tillåtna födoämnen. De flesta allergidieter lättar med åldern. Meddela köket skriftligen, om kosten kan göras mer omfattande. Vid behov förhandlar man tillsammans med den köksansvariga, hälsovårdaren och en näringsterapeut om kosten. Målet är att din kost skulle vara mångsidig och i princip enhetlig med maten där hemma. Vegetarisk kost: Vegetarianer serveras lakto-ovo-vegetarisk mat. Utöver produkter från växtriket (spannmål, rotfrukter, grönsaker, svampar, frukter, bär) innehåller maten laktosfria mjölkprodukter och ägg. För den som följer en vegetarisk diet tillreds inga specialdietportioner. I tillagningen av vegetarisk mat används inte kött, köttprodukter, korv, fisk eller skaldjur. Maten kan innehålla gelatin, animaliskt fett (t.ex. i margariner) och tillsatsämnen som tillverkats av animaliskt fett.